Espero que no les moleste un poco (más) de autobombo. El 10 y el 11 de Julio, en el Centre de Cultura "Sa Nostra" de Palma, se celebra la segunda edición del festival Centremàtic, dedicado a la música experimental y de vanguardia. O algo así.
La entrada es libre, tanto al Centremàtic como al Aftermàtic (por la noche del 11 en la discoteca Art Decó, con estupendas vistas al puerto, y con la actuación estelar de la francesa Missill).
Este año hemos diseñado el siguiente cartel (el texto está en catalán, que es una de las lenguas del estado porque Zapatero lo apoya y Chaves también):
Dilluns 10 de Juliol
20:30h - Auditori - BIOSPHERE (Tromsø, Noruega)
Biosphere és el nom artístic de Geir Jenssen, un músic norueg que és al capdavant de l'escena internacional de la música ambient. Viu al cercle àrtic i la seva música reflexa el so fred i àrid dels àrtics. A mitjans dels 90 va assolir fama mundial quan una multinacional de la roba texana va fer servir un tema de techno ambient per un dels seus anuncis. D'ençà, Biosphere ha editat tres discos més de música ambient inspirada tant en els paratges del cercle polar com en el jazz o en la música de Debussy.
Dimarts 11 de Juliol
19:00 - Auditori - DAMIÁN SCHWARTZ feat. JEAN PAINLEVÉ (Madrid-França)
Aquest directe del jove artista madrileny Damián Schwartz amb projecció d'algunes de les millors pel.lícules del cineasta francès Jean Painlevé es va representar amb èxit el mes de maig passat al museu Reina Sofía de Madrid. Painlevé (1902-1989) és pioner del documental científic, dotat d'una sensibilitat extrema per captar la bellesa en multitud d'entorns naturals (amb predilecció per la fauna aquàtica), i sempre proper a l'avantguarda. En els seus documentals va col.laborar amb músics de primera línia com ara Louis Armstrong, Pierre Henry o Duke Ellington. En aquesta ocasió, la música la posa un artista que pertany al col.lectiu madrileny Net 28 (on també hi trobam Alex Under o Imek), i que fa servir elements manllevats de la vida diària, novedoses seqüències rítmiques, patrons heretats del jazz i un so que cerca la redefinició de les claus del techno.
20:00 - Cafeteria - MAXI GILBERT DJ (Buenos Aires-Madrid)
Organitzador de les mítiques festes del Social a Buenos Aires, i des de fa ja més d'un lustre promotor musical independent des de la promotora Music Non-Stop, amb la qual ha portat a Espanya a artistes com ara Patrick Wolf, Lali Puna, Styrofoam o Donna Regina.
20:00 - Sala Gran - BARBARA BUCHHOLZ (Berlín, Alemanya)
Una de les principals virtuoses a nivell mundial en l'ús de l'instrument inventat pel científic rús Leon Theremin a començaments del segle passat. El theremin és un instrument que sona sense necessitat de contacte físic, sinó mitjançant les ones que emet: els moviments de les mans apropant-se i allunyant-se de l'antena produeixen les melodies que, en mans d'instrumentistes virtuoses com l'alemanya, semblen arribades d'altres mons. Buchholz és deixeble i col.laboradora habitual en discos conjunts amb Lydia Kavina (néta de Leon Theremin i referència absoluta en el domini d'aquest dificilíssim instrument), però també col.labora amb músics electrònics com ara Anthony Rother, en el segell del qual ha editat recentment un maxi-single.
www.barbarabuchholz.com
21:00 - Auditori - DJ/RUPTURE feat. DANIEL PERLIN (Barcelona-USA)
Jace Clayton és un musicòleg del segle XXI: tant el podem trobar estudiant corrents socials i culturals al MIT com punxant als festivals més populars. Els seus sets a tres plats són viatges fascinants que mesclen la modernitat amb la tradició, l'est i l'oest, Nova York i Casablanca. La revista The Wire no deixa d'alabar les virtuts de les didàctiques i sorprenents sessions d'un dj atípic que no cerca el ball (o no sempre), sinó el plaer intel.lectual de l'oient, a base de mesclar breakcore, dub, ragga, hip hop i música àrab, entre moltes altres coses. Al Centremàtic vindrà acompanyat de l'artista visual nordamericà Daniel Perlin (arribat directament del programa d'estudi del Whitney Museum de Manhattan).
22:00 - Cafeteria - VIDAL ROMERO DJ (Sevilla)
Un dels majors especialistes de la premsa musical espanyola en música electrònica i d'avantguarda. Ha escrit a revistes com Go, Rockdelux, aB, Ciclo o Diario de Sevilla, ha coordinat un Sónar a la Carta i ha punxat al FIB i al festival OFFF. També va ser el coordinador artístic de la primera edició del festival Arsónica.
22:00 - Sala Gran - ISAN (Londres, UK)
Antony Ryan i Robin Saville duen una dècada enregistrant música electrònica delicada, melódica i somniadora. Finalment han trobat el seu recer ideal en la discogràfica alemanya Morr Music, on per exemple acaben d'editar un single amb les seves versions electròniques de les Gymnopédies d'Erik Satie. Els dos músics, que treballen per separat i posen en comú els seus projectes fent servir el correu electrònic i les eines d'internet, són de fet pioners i antecessors directes de l'onada de grups d'electrònica melòdica que han renovat el pop i han donat un alè melòdic a l'escena electrònica dels darrers anys.
23:00 - Auditori - DAMO SUZUKI + PHOGO (Japó/Alemanya-Argentina-Mallorca)
Damo Suzuki és un mite vivent de la música arriscada i d'avantguarda. Amb el seu treball al capdavant del grup alemany Can a principis dels 70, Suzuki va liderar un moviment de música avançada que va influenciar gran part de les músiques més modernes de les dècades posteriors. Recuperant l'esperit investigador i el gust per la improvisació de Can, Damo Suzuki duu la major part del nou segle embarcat en el que anomena el seu Neverending Tour (la gira interminable), i viatja pel món actuant sempre amb artistes locals en concerts absolutament improvisats i oberts a la sorpresa i la creació instantània. Al Centremàtic haurà d'adaptar la seva creativitat a les evolucions entre el noise, el hardcore i el dub del grup mallorquí-argentí Phogo, una de les cèl.lules creatives més inusuals i absolutament engrescadores de les illes.